Just practise - Petardy, rachejtle a psi

Načítám nejhranější hry...

Petardy, rachejtle a psi

1. February 2015

Některým pejskům rachejtle nevadí, jiní se bojí.

Bude Nový rok, ale jeho oslavy nejsou pro všechny. Mnoho z nás má pejska a ten neví, že je co slavit. Často má strach z hluku petard a rachejtlí, které lidé vystřelují.

Povíme si:

  • proč a jak se zvířata mohou chovat
  • jak stres pejskovi usnadnit
  • co jsou to vlastně rachejtle

Proč má pes z rachejtlí strach a neraduje se?

Zvířata mají lepší sluch

Psi i kočky mají lepší sluch, než lidé. Zvířata slyší zvuk hlasitěji a z větší dálky. I to, co ty ani nepostřehneš, může být pro některá zvířátka bolestivě hlasité.

Lidé jsou mnohem zručnější

Co uděláš, když je hluk, například brzdícího vlaku, opravdu nepříjemný? Zacpeš si uši. Jenže pes, kočka, ani žádné jiné zvířátko si uši nemá jak zacpat.

Jak rachejtle vznikly?

Před asi tisíci lety vynalezli Číňané střelný prach. Prachem plnili krátké trubičky připevněné k šípům. Rychle unikající plyn hnal šípy mnohem dál ku předu. Tak vznikla první skutečná raketa podobná dnešním rachejtlím. Jejich účel bylo strašení tehdejších čínských protivníků Mongolů.

Oni Mongolové tehdy nic podobného neznali a když viděli, jak na ně létají z oblohy ohnivá světla, dali se na úprk. Jenže Mongolové rakety brzy pochopili a sami je začali používat.

Lidé jsou mnohem inteligentnější

My lidé jsme vynalezli kalendář už před mnoha tisíci lety a počítáme dny a roky. V kalendáři jsme určili den, kdy jeden rok končí a další začíná.

Zvířátka ví, kdy je noc, den, zima a léto, ale nijak se nezajímají, kdy rok začíná.

My rádi slavíme a na konci roku si uvaříme dobré jídlo, sejdeme se s přáteli a povídáme, co jsme ve starém roce zažili a co bychom rádi v roce novém. A někteří vystřelují na oslavu rachejtle.

Zvířátka ale nechápou ani kalendář ani rachejtle. Neví, proč slavíme a podobný hluk v přírodě vydává jen bouřka nebo výbuch sopky a to je radno se schovat nebo utéci. Zvířata nerozeznají, že jim žádné nebezpečí nehrozí.

Jak se postarat o své zvířátko?

Unav jej

Pokud máš psa, vezmi jej přes den na delší vycházku, než obvykle. Pokud bude unavený, bude vnímat střelbu o trošku méně. Ale pozor! Je potřeba být mnohem opatrnější, pokud jej budeš pouštět na volno. Někteří lidé nechtějí počkat do noci a bouchají petardy už přes den. Tak ať se ti pejsek nepoleká a neuteče!

Pejska vem domů a přitul se k němu.

Nenechávej jej venku na dvorku

Pokud bydlíš v domě se zahradou, nenechávej psa ani kočku venku. V domě je hluku přece jen méně a nemůže se stát, že by ti utekli.

Buď celou dobu s ním

Tvé zvířátko ti důvěřuje. Když se bojí, uklidni jej, podrbej za uchem a nebo si hrajte s jeho oblíbenou hračkou. Nenechávej je samotné ať si ve strachu neublíží.

Dej mu něco dobrého na zub

Přichystej nějakou dobrotu. Každý ví, co jeho zvíře opravdu miluje. Dobré jídlo trošku uklidní každého.